Ghiveciul balaurului

Ingrediente pentru 4 porţii: 150 g ardei gras, 50 g slanină afumată, 150 g roşii, 10 g boia dulce de calitate superioară, 150 g cârnaţi proaspeţi afumaţi, 8 ouă de prepeliţă, 100 g ciuperci, 1 căţel de usturoi, 50 g mazăre verde, proaspătă, sare, boia de ardei iute după gust.

Legumele se spală cu grijă, ardeii graşi fără cotor se taie rondele, ciupercile şi roşiile se taie felii, cârnaţii se lasă 1 minut în apă fierbinte sărată, astfel se indepărtează mai usor membrana şi se taie rondele. Ouăle de prepeliţă se introduc în apă clocotită şi se fierb 5 minute, apoi se răcesc şi se decojesc. Slănina afumată se taie cubuleţe iar ceapa marunt, usturoiul se zdrobeşte.

Cubuleţele de slănină se topesc, în untura ramasă se rumeneşte ceapa, se adaugă ardeii graşi, se sărează şi se călesc 4-5 minute, apoi se presară cu boia, se amestecă, se stinge cu 100ml apă, se fierbe în clocot până se evaporă apa. Atunci se adaugă ciuperciile, iar după câteva minute, mazărea verde, usturoiul zdrobit, roşiile, ouăle de prepeliţă şi cârnaţi şi se înăbuşă timp potrivit. Se poate servi aşa ca atare, sau cu garnitură de orez, eventual cu cartofi natur cu patrunjel.

Piure de cartofi cu hrean şi ouă de prepeliţă

Ingrediente: 8 cartofi mari, 100 ml lapte, 6 ouă de prepeliţă, 3 salate verzi, zeama de la două lămâi sau oţet de mere, 2 linguri de hrean ras mărunt, mărar.

Preparare: Se fierb cartofii (curăţaţi de coajă). Se scurg de apa în care au fiert şi se pasează. În acest piure se adaugă laptele cald şi hreanul. Fireşte, pe măsură ce includem hreanul, vom gusta, pentru a ne asigura că piureul nu este prea iute. Vom adăuga ouăle de prepeliţă fierte, tăiate în rondele şi mărarul tăiat mărunt. Piureul va fi servit cu salată verde stropită cu lămâie sau otet de mere.

Piept de miel umplut

Ingrediente: Pieptul unui miel, 12 ouă de prepeliţă, 2 legături de mărar, o linguriţă de cimbru, 2 cepe mici, 300 g pesmet, 3 linguri de unt, 200 g lapte, piper, 100 g ulei de măsline.

Preparare: Se curăţă foarte bine pieptul mielului şi sub pieliţă, pe muşchi, se pune un strat cu următoarea compoziţie, realizată din cele 12 ouă bătute, mărarul tocat mărunt, cimbrul, pesmetul, cepele tăiate mărunt, laptele şi piperul. Umplutura aceasta se aşează, în mod egal, pe muşchiul pieptului de miel, apoi se coase pieliţa cu aţă (ca şi gusa de curcan). Se pune la cuptor la foc potrivit, într-o tavă, pe care am uns-o cu unt. Friptura se întoarce în intervalul cât stă în cuptor şi se stropeşte cu zeama din tavă, apoi cu uleiul de măsline, până se rumeneşte. Sosul din tavă se toarnă peste feliile de piept umplut, alături de o garnitură de sfeclă sau castraveciori.

Salată de cartofi cu hering afumat

Ingrediente: 1 kg. cartofi fierţi în coajă, 250g. hering marinat, 2 cepe, 200g maioneză, 10 ouă de prepeliţă, o lămâie tăiată felii subţiri, sare, piper.

Preparare: Cartofii se curăţă de coajă şi se taie cuburi mici, se adaugă peştele tăiat cuburi, ceapa tăiată rondele subţiri, maioneza, condimentele şi se amestecă. Se decorează cu felii de ouă fierte, lămâie şi frunze de salată verde.

Salată de somon marinat

Ingredinte: 600 g file de somon, 1 lămâie verde, 1 lămâie galbenă, coriandru, arpagic, sare, piper, 4 linguriţe de ulei de măsline, 1 castravete, 8 ouă de prepeliţă, smântână

Mod de preparare: Somonul se taie în felii subţiri. Peste el se pune coriandru, castravetele tocat mărunt, şi arpagicul. Sucul de la lămâi se toarnă peste somon. Se adaugă uleiul de măsline. Se ţin la frigider 3 ore. Ouăle de prepeliţă se fierb 7 minute şi apoi se curăţă de coji. În smântână se pune sare, piper şi arpagic. În momentul servirii platoul este decorat cu ouă de prepeliţă şi castravete taiate rondele. Lângă somon se pun cateva linguri de smântână.
 
Prepeliţe cu mujdei de usturoi

Se prepară înnăbuşite în ulei sau în unt şi când sunt gata se adaugă mujdei de usturoi. Se servesc cu mamaliguţă caldă.

Prepeliţe în foi de viţă

Ingrediente: 4 prepeliţe, 4 foi de viţă, 4 felii de slănină afumată, sare.

Mod de preparare: Prepeliţa se mănâncă foarte proaspătă. Se jumuleşte, se scot intestinele şi măruntaiele, se pârleşte repede, se şterge cu o cârpă curată. Se sărează prepeliţele, se pune ficatul înauntru, se înveleşte fiecare prepeliţă cu o foaie de viţă, apoi cu o felie de slănină cât mai subţire, dar destul de mare ca s-o acopere, se leagă cu aţă. Astfel pregatite, prepeliţele se pot frige la frigare sau la cuptor.

Prepeliţe la frigare sau la grătar

Pentru 6 porţii: 3 sau 6 prepeliţe, tot atâtea felii de slănină proaspătă, 30 g unt, piper pisat, sare, 6 felii de franzelă pentru crutoane. Prepeliţele se prepară proaspete. Se jumulesc, se pârlesc la flacără, se şterg, se scot intestinele şi plămânii care se aruncă, oprindu-se numai ficatul care se introduce in prepeliţa curăţată. Se sărează şi se piperează puţin, apoi se înveleşte fiecare prepeliţă mai întâi în frunza de viţă unsă cu unt, şi apoi peste aceasta cu o felie de slănină tăiată foarte subţire şi lată (evetual bătută puţin), care să cuprindă în întregime prepeliţa. Se leagă cu aţă sau se fixează cu scobitori, se înfig pe frigare şi se frig pe grătar încins sau pe jar de carbuni, rotindu-se în timpul frigerii. După ce sunt fripte, se scot de pe frigare, se înlătură apoi aţa, slănina şi frunza, iar prepeliţele se aşează pe crutoane de pâine prăjite în unt sau pe gratar. În lipsă de slănină şi de frunza de vita, prepeliţele pot fi învelite cu hârtie pergament unsă.

CIORBA DE PREPELITA

INGREDIENTE:4 prepelite, 3 teline de marimea unui mar, 2 ardei grasi, o legatura ceapa, frunze de morcovi, ulei de masline (4 linguri). Pregatire: Carnea de prepelita se pregateste ca orice carne de vanat (va fi tinuta in otet - impreuna cu ceapa si usturoi - timp de 24 de ore). Dupa aceasta carnea se pune la fiert. Cand este fiarta pe jumatate se adauga zarzavatul taiat ca pentru supa. In final se adauga frunzele de morcovi si mararul. Supa se serveste cu piper, marar verde si branza de oaie sau bivolita.pofta buna

BARBEQUE DE PREPELITA

INGREDIENTE:8prepelite,2l de supa de pui "se pot folosi si cuburi de knorr,8 fire proaspete cimbru si rozmarin,2 limes,ulei de masline,sare si piper. Se pune supa de pui la fiert,dupa care adaugam si prepelitele pentru 5 minute.Se scurge prepelitele de supa si incepem sa punem in interiorul lor coaja rasa de la limes cu ierburile taiate marunt,le ungem cu uleiul de masline le condimentam dupa gust.prajim prepelitele pe un gratar de barbeque pana au o culoare uniforma.Se servesc calde impreuna cu rosii coapte pe gratar.

Prepelite umplute cu prune uscate - la tigaie

Mod de preparare:

Ingrediente: pentru o porţie: 2 prepeliţe, 2 prune uscate, sare, piper, cimbru, busuioc, o roşie, 50 ml vin roşu


Prepeliţele se jumulesc de pene se pârlesc rapid, se curăţă de măruntaie şi se spală. Se lasă la scurs timp de 15 min.
Prepeliţa se condimentează potrivit cu sare şi piper apoi se umple cu ficatul propriu, 2 prune uscate, puţin cimbru şi o feliuta de roşie. După ce se termină de umplut toate prepeliţele se aşează astfel încât să nu cadă umplutura din ele în tigaia în care s-a pus ulei. Se pune capacul peste tigaie şi se lasă la foc mic cam 30 de min. Se adaugă puţin sos de roşii cu câteva frunze de busuioc proaspăt tăiat, 50 ml de vin roşu şi se mai lasa încă 15 min.
Se serveşte cu garnitură de legume fierte. Ca accesoriu se recomandă vin roşu.